Класифікація видів купажовані віскі

Май 19, 2020
Бурение скважин на Нефть

Як відомо, купажірованний віскі - це напій, який отримують шляхом змішування солодових або зернових віскі в різних пропорціях. Звичайна частка змісту односолодових сортів в таких віскі стартує від десятої частки, але чим вище цей показник - тим якісніше виходить підсумковий продукт.

Вы можете продать элитный алкоголь не выходя из дома, только позвоните нам и мы купить по самой лучшей цене.

Зазвичай до складу купажованих віскі входить не менше десятка різних інших віскі, але в окремих випадках цей показник може доходити до п'ятдесяти різних сортів віскі (як у випадку з відомим "Johnnie Walker Black Label").

Асоціація шотландського віскі вивела класифікацію, поділивши всі існуючі в світі сорти купажовані віскі на три різновиди:

standard blend. Це найвідоміша різновид, чия масова частка на ринку купажовані віскі доходить до 90%. Як правило, термін витримки такого віскі в дубових бочках складає термін в три роки, а його смак відрізняється певною різкістю. Яскравий представник цього сегмента - "Johnnie Walker Red Label";

de luxe blend. Купажірованний віскі з витримкою в 12 років. Відрізняється великою кількістю блендів в своєму складі і складним смаком. Хороші представники - це "Johnnie Walker Black Label" і "Chivas Regal";

premium - найрідкісніший представник. Купажовані сорти віскі цього класу відрізняються великою витримкою (доходячи і до 70 років), насиченим смаком і по кишені лише справжнім поціновувачам з числа далеко не бідних людей.

Втім, найдорожчий - не означає найкращий. Тому якщо вам не по кишені пляшечка віскі класу "преміум" - тобто і сорти стандартного бленда, які здивують вас своїм гарним смаком.

На подив у цьому класі міцне місце зайняла Японія. Здавалося б, що представники Країни Вранішнього Сонця розуміють в нетрадиційному для них напої, але на подив усіх скуштували японський віскі відрізняється м'яким смаком і високою якістю навіть серед низького цінового діапазону.

Цікава географія: відмінна риса віскі з різних країн

В даний час багато країн намагаються виробляти власний віскі, але з плином століть сформувалися лідери, які поглинули практично весь ринок. Це Шотландія, Ірландія, США, Канада і недавно (за історичними мірками) примкнула до них Японія. На жаль, японський віскі поки що досить рідкісний гість на прилавках винних магазинів, але якість і смакові властивості віскі з країни сакури заслуговують на окрему згадку.

шотландський віскі відрізняються прихильністю старими технологіями і особливому методу сушки солоду. Завдяки цьому шотландський віскі відрізняється яскраво вираженою ноткою диму і торфу в своєму смаку, а його смак зазвичай більш різкий, ніж у "ірландців". Зазвичай шотландці використовують подвійний метод перегонки в мідних кубах;

ірландський віскі є одним з найстаріших у світі. До сих пір ірландці і шотландці сперечаються на предмет того, чия ж країна є батьківщиною цього чудового напою. На відміну від шотландців, ірландські майстри використовують потрійний метод перегонки і сушку солоду в спеціальних печах. За рахунок цього в ірландських віскі відсутня нотка диму, настільки характерна для "шотландців". Крім того, їх смак більш м'який і насичений за рахунок раніше згаданої потрійної перегонки;

американський віскі відрізняється від перших двох, оскільки в його основі використовується кукурудза, а не ячмінь. В результаті цього віскі, привезений з США, отримав окрему категорію - бурбон. Вважається, що бурбоном має право називатися тільки той віскі, який був проведений в штаті Кентуккі, батьківщині напою в США. Бурбон відрізняється більшою міцністю, яка часто перебуває на рівні 62% на відміну від більш популярних ірландських і шотландських віскі, де цей показник частіше знаходиться на позначці в 40%;

канадський віскі часто навіть не згадують, оскільки його певний комерційний успіх був викликаний не багатовіковими традиціями і незмінною якістю, а просто нестачею ринку виробництва і збуту за часів Сухого закону. Тому канадський віскі, як правило, відрізняється невисокою якістю і слабо вираженими тонами. Втім, у канадських віскі є одна особливість, яка припаде до смаку деяким поціновувачам - на відміну від усіх інших віскі канадці використовують для купажу не тільки інші сорти віскі, а й взагалі інші алкогольні напої. Наприклад, зустрічається купажірованний віскі, змішаний з ромом або мексиканської текілою. За рахунок цього часто зустрічаються незвичайні за своїм смаком букети;

японський віскіспочатку створювався по шотландським технологіям і призначався тільки для продажу на ринку Японії. Ринок віскі вже давно поділений, тому японський віскі представлений всього декількома компаніями-виробниками, з числа яких слід виділити бренди Suntory і Nikka. Незважаючи на те, що японці скопіювали технологію виробництва віскі у шотландців, японський віскі має істотні відмінності. У ньому часто відсутні нотки диму за рахунок іншої технології сушіння солоду, треба використовувати воду м'якша за рахунок меншого вмісту мінералів. Також в Японії інший клімат і використовуються різноманітні перегінні куби, що в підсумку позначається на смаку одержуваного напою. Також самурайська гордість не дозволяє використовувати для купажу дистиляти іноземного походження. До того ж японці вважають неприпустимим навіть найменший здешевлення виробництва.

Рассказать о статье